Digitaal portaal voor het aanvragen van een huisvestingsvergunning gemeente Utrecht

Welkom op de website om een huisvestingsvergunning aan te vragen voor een huurwoning in de gemeente Utrecht.

U heeft als huurder een huisvestingsvergunning nodig als u in Utrecht een sociale huurwoning (met een kale huurprijs tot en met € 879,66 per maand) of een middenhuur woning (met een kale huurprijs tussen de € 879,66 en € 1.177,61 per maand) wilt huren (prijspeil 2024). Dit is een gemeentelijke vergunning waarin staat dat u aan de voorwaarden voldoet om de woning te betrekken.

Huurwoning via een corporatie
Als u een woning gaat huren bij een woningcorporatie, dan regelt de woningcorporatie de huisvestingsvergunning voor u. U hoeft dan niet zelf via deze website een aanvraag in te dienen. Bo-ex, Cazas Wonen, Woonin, Portaal en SSH vallen onder de woningcorporaties.

Huurwoning via een andere verhuurder
Als u een woning gaat huren van een andere verhuurder dan moet u de huisvestingsvergunning zelf aanvragen. Dat regelt u via deze website. De eigenaar van de woning moet u toestemming geven om in de woning te gaan wonen. Daarvoor heeft u een formulier nodig dat is ondertekend door de eigenaar of een kopie van het huurcontract. Het formulier kunt u hier downloaden. Het door de verhuurder ingevulde formulier kunt u tijdens het aanvragen van de vergunning uploaden.

Hoe lang duurt het voor u de huisvestingsvergunning krijgt?
Als de aanvraag compleet is ontvangt u uiterlijk binnen acht weken bericht of de vergunning is toegekend. Wij streven naar een afhandeling binnen 3 weken. Zodra het besluit is genomen, ontvangt u een e-mail waarmee u kunt inloggen op uw digitale dossier zodat u de beschikking kunt downloaden.

Als uw aanvraag niet compleet is, zal de termijn opgeschort worden.

Geen huisvestingsvergunning nodig bij:

■Woonruimte waarvoor een vergunning op grond van de leegstandswet is afgegeven

■Onzelfstandige woonruimte

■Woonruimte met een kale huurprijs boven de € 1.177,61 per maand (prijspeil 2024).

Er zijn een aantal woonruimtes met een kale huurprijs boven de € 1.177,61 waarvoor wel een vergunning nodig is. Dit zijn nieuwbouwwoningen van 2020 en nieuwer. Uw verhuurder kan u informeren of er een vergunning nodig is.